Ik ben Mala Ramcharan, opgegroeid in Schiedam en woon nu in Heerhugowaard.
Als kind op de basisschool was ik zeer geïnspireerd door kleuren en vormen en was tekenen mijn favoriete vak. Wat veel indruk op me had gemaakt als een 5 jarige meisje was de kritiek van mijn juf over mijn tekentalent. Zij maakte toen een kleine autodidact in mij wakker. Met dit gegeven, studies en cursussen in technieken, materialen en stijlen heb ik een unieke, eigen stijl ontwikkeld. Rond het jaar 2000 ben ik begonnen met exposeren.
Ik kom uit een groot gezin, mijn ouders hebben 6 kinderen. Ondanks het drukke bestaan was er genoeg tijd voor gezelligheid en ruimte om jezelf educatief en creatief te ontwikkelen. Mijn creatieve tijd vulde ik in met schetsen en tekenen in mijn tekenblok zodra het even kon. Ik probeerde dan ook vaak een object, vorm of een uitzicht op papier te schetsen wat in mijn hoofd bleef. Als ik naar mijn afbeeldingen terug kijk zie ik de gezellige, kleurrijke, warme sfeer van vroeger.
Of het nou toeval is of niet, maar bijzonder vind ik het zeker wel dat mijn carriere als kunstenaar is begonnen toen ik in de Schilderswijk kwam wonen en begon te exposeren. Mijn eerste expositie was op de Europese school in Bergen NH en de 2e expositie was op mijn werk, het ROC Horizon College. Zo verkocht ik mijn 1e werk aan mijn leidinggevende die bij mij op bezoek kwam en een schilderij bewonderde dat bij aan de muur hing die zij een wek later had gekocht. Omdat er veel belangstelling was en ik enorm veel reacties kreeg van de daarna volgende exposities heeft het mij bewogen om hier meer mee te doen.
Ik vind het interressant om een eerlijke reactie te ontvangen in de vorm van een compliment en of kritiek. Krietiek vind ik tevens de kracht wat mij doet groeien. Geen reactie vind ik het meest onsympathieke wat ik kan krijgen, maar ook dat is een reactie wat bij mij zeker inspirerend werkt en dat maakt het weer goed. De meeste mensen worden heel vrolijk en krijgen een glimlach op hun gezicht als ze mijn werk zien en dat bevestigd mijn gevoel wat ik heb willen overbrengen. Maar soms heb ik ook publiek die wenkbrauwfronzend met verbazing ernaar staan te kijken en daar geniet ik ook enorm van.
Schilderen is mijn passie, ik geniet ervan want voor mij zijn deze momenten helemaal van mij, ik vind het heel ontspannend en ik ben dan ook helemaal zen.
Discipline: Acryl verf op Canvas:
Ik schilder voornamelijk met Acrylverf op canvasdoek. Acryl vind ik het prettigst werken omdat het snel droogt waardoor je gemakkelijk en snel diverse lagen over elkaar kunt schilderen. Rond 1995 ben ik begonnen met mijn studie schilderen. In een periode van 3 jaar heb ik diverse experimenten gedaan met verschillende materialen, ondergronden en heb hierbij gemengde technieken toegepast. Na deze periode heb ik een geheel eigen stijl en techniek ontwikkeld, waarna ik rond het jaar 2000 ben begonnen met exposeren met mijn werk.
Ik heb 3-tal stijlen eigen gemaakt, waarvan de barcode mijn favoriete stijl is geworden.
Inspiratie:
M ijn omgeving en de innoverende maatschappij is mijn inspiratiebron.
Mijn schilderijen vertellen de belevenissen die ik ervaar, wat mij fascineert, vrolijk maakt of wat mij juist ontstemt. Ik probeer de afbeeldingen dan ook zo realistisch mogelijk te vertalen naar mijn belevingen uit mijn alledaagse leven. Ook mijn gezin heeft een positieve bijdrage in verschillende afbeeldingen en taferelen, humor is er één van.
Voorbeelden zoals, obesitas, achtergestelde groeperingen, dresscode, golfsessie met koeien, selfiestick, the high tea sociëty, the red hat sociëty, dare to be yourself, aardopwarming etc. Op een speelse wijze leg ik dit vast in mijn werk voornamelijk in de Barcode stijl. De belangrijkste elementen in mijn werk zijn mijn idealen, welke ik op een humoristische doch eigen wijze neerzet.
Als ik nu een inspiratie explosie heb, dan pak ik graag een witte doek en laat me verrassen door het resultaat. Meestal heb ik een helder beeld en doel wat ik wil schilderen, maar het eindresultaat kan soms heel verrassend uitpakken. Op het moment dat ik een schets begin te maken, begint het verhaal ook werkelijk te leven en kan het eindresultaat dan ook een hele andere finish krijgen dan ik aanvankelijk van plan was. Tijdens dit proces laat ik me leiden door de dingen die op dat moment afspelen in mijn leven of omgeving.
De kleine dingen in het dagelijkse leven bijvoorbeeld; de natuur, de kale dorre houterige bomen en struiken in de winter die vol bloesem zitten in de lente en helemaal opbloeien elke zomer om in de herfst weer al zijn blaadjes te verliezen. Als een mens wat wil zeggen komt er geluid uit de mond, of je denkt "ik wil nu een kop koffie" en je lijf staat op om koffie te zetten. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Maar realiteit is dat dit alles is behalve vanzelfsprekend. Ik probeer daarom bewust te zijn van het feit dat niet alles voor eeuwig is en zeker niet vanzelfsprekend.
Een heleboel zaken waarover ik schilder zijn realistisch doch geïdealiseerd en zo l eg ik het ook vast, uiteraard met fictie elementen.
Het geeft mij energie als mensen mij herkennen aan mijn barcodestijl.
Stijl Barcode
Geïnspireerd door de Barcode/streepjescode maak ik afbeeldingen en verhalen in mijn favoriete stijl.
Een Barcode is abstract en bevat realistische informatie. Met de ponskaartjes als voorloper heeft de Barcode inmiddels de QR-code als opvolger. In mijn werk vertaal ik de Barcode op mijn eigen wijze naar realisme met de bewegingen, ontwikkelingen, mode en trends van de huidige tijd in de maatschappij.
Mijn werk is herkenbaar door het gebruik van verticale lange, rechte, dikke en dunne lijnen. Rond het jaar 1995 raakte ik geïnspireerd door de Barcode, wegens de hoeveelheid informatie wat erin verwerkt is en voor ik het wist had ik voor mezelf een unieke en stijl ontwikkeld.
Ik schilder de Barcode voornamelijk met mensenfiguren maar ook verschijnen er vaak verschillende dieren in mijn werk. Zowel de mensen als de dieren worden afgebeeld met realistische en fictie elementen.
In mijn werk kan ik de mensen en de dieren dan ook van alles laten doen. De dieren die je in mijn werk zult tegenkomen zijn; koeien, schapen, katten, honden, giraffen, olifanten, muizen, vogels, slakkenkikkers en veel meer.
De in 1952 gepatenteerde UPC code (Universal Product Code), is in 1973 samengesteld en oorspronkelijk toegepast in de US en Canada. De Barcode of wel de streepjescode had in 1976 zijn entree gemaakt. In Nederland was de Albert Heijn in Heemskerk de 1e supermarkt die het in gebruik nam.
Stijl QR code
Uiteraard kon ik niet achterblijven met de QR-code (Quick Response) die in 1994 werd ontwikkeld. Ik heb ook deze code geïntegreerd in mijn werken en is nu dan ook onlosmakelijk van mijn stijl, vooral de koeien laten zich goed coderen in mijn vertaling van de QR-code. De QR-code is een tweedimensionale streepjescode die door een Japans bedrijf is ontwikkeld. Oorspronkelijk was het bedoeld voor het identificeren van auto onderdelen maar het wordt voor steeds meer branches en werelddelen gebruikt. Ook in Nederland wordt het voor enorm veel zaken gebruikt.
Deze 2 codes zijn mijn inspiratiebronnen.
Inmiddels zijn deze codes niet meer weg te denken uit de maatschappij en is het mijn stijl en inspiratiebron geworden.
Doel
Ik probeer mijn werk een diepere betekenis te geven door verschillende representatieve factoren uit de samenleving op te lichten en via mijn kunst mensen in verbinding te brengen, in de hoop de mensen de humoristische aspecten maar ook de serieuzere onderwerpen waar ik over schilderhetkennen en erkennen.
Mijn werk is voor mij een stukje van mezelf en de liefde die ik erin stop en meegeef aan mijn publiek via mijn kunst. Maar ook de boodschap dat wij allemaal met onze creatieve instelling wat kunnen betekenen voor de minderbedeelden of een positieve bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.
Zo steun ik met de opbrengst van mijn kunst kinderen van weeshuizen in Suriname.