MALA RAMCHARAN

"Schilderen is mijn Passie"

Techniek en Stijl

       

Ik ben Mala Ramcharan, ben opgegroeid in Schiedam en woon sinds 1987 in Heerhugowaard.
                             
Mijn schilderijen vertellen de belevenissen die ik ervaar, wat mij fascineert of wat mij juist ontstemt.  Ik probeer de afbeeldingen dan ook zo realistisch mogelijk te vertalen naar de hedendaagse maatschappij. Ook mijn gezin heeft een positieve bijdrage in verschillende afbeeldingen en taferelen zoals humor en de fictie elementen.

Ik vind het  interressant om een eerlijke reactie in de vorm van een compliment en of kritiek te krijgen, dit is tevens de kracht wat mij doet groeien.
Maar geen reactie is het meest onsympathieke wat je kunt krijgen.
Mensen worden heel vrolijk en blij als ze mijn werk zien en daarmee is het succes van mijn bedoeling/afbeelding bereikt.

En met dit succes koop ik blije momenten voor de weeskinderen van Weeshuis Samuel.
Ik steun de weeskinderen van Weeshuis Samuel. Hiervoor heb ik een "Schoenen Project" opgericht en met de opbrengst van de verkochte schilderijen laat ik de hartenwensen van de weeskinderen uitkomen. Deze kinderen hadden een wens om ooit eens nieuwe schoenen te mogen krijgen, dit hadden ze nog nooit meegemaakt, tot oktober 2011. In 2011 liet ik  hun hartenwens uitkomen. Het was een groot feest voor de kinderen. Toen ze met de bus aankwamen in de winkel zat de winkel vol met 33 super blije kinderen. Achteraf hebben paar kleinste meiden veel gehuild op hun eerste schooldag want ze wilden hun schoenen niet aantrekken omdat ze bang waren dat hun mooiste schoentje dan stuk zou gaan of vies zou worden.

Met dit gebaar laat ik de kinderen voelen dat ook zij speciaal zijn. Zo draag ik op mijn manier een steentje bij in de maatschappij.
Zolang er genoeg fans zijn die mijn werk waarderen zal ik zeker door blijven gaan met mijn "Schoenen Project" en het kopen van blije momenten voor de weeskinderen.
=================================================================================================

En of het nou toeval is of niet, maar bijzonder is het zeker wel om als kunstenaar in de Schilderswijk te wonen. Mijn kunstenaars carrière heb ik in de schilderswijk ontwikkeld. 

Al op de basisschool was ik zeer geïnspireerd door kleuren en vormen en was tekenen mijn favoriete vak. En wat zeker is bijgebleven bij mij van de basisschool was dat ik volgens mijn juf op de basisschool niet kon tekenen want zij vond mijn tekeningen altijd  erf lelijk en ik kon er niks van. Misschien is dat nog steeds zo ..... maar leuk vind ik het nog steeds om te tekenen en daar gaat het om bij mij. Ik geniet ervan om te tekenen en te schilderen. Voor mij zijn deze momenten helemaal van mij en zo ontspannend Ik ben dan helemaal ik.

Ik kom uit een groot gezin, mijn ouders hebben 6 kinderen. In het drukke bestaan was er genoeg tijd voor gezelligheid en ruimte om jezelf educatief en creatief te ontwikkelen. Mijn creatieve tijd vulde ik aan met schetsen en te tekenen in mijn tekenblok zodra het even kon. Ik probeerde dan ook vaak een object, vorm of een uitzicht op papier te schetsen uit mijn omgeving. Als ik naar mijn afbeeldingen terug kijk zie ik de gezellige, kleurrijke, liefdevolle, warme sfeer van vroeger. 

Als ik nu een inspiratie explosie heb, dan pak ik graag een witte doek en laat me verrassen door het resultaat. Meestal heb ik een helder  beeld en doel wat ik wil schilderen, maar het eindresultaat kan soms heel verrassend uitpakken. Op het moment dat ik een schets begin te maken begint het verhaal ook werkelijk te leven en kan het eindresultaat dan ook een hele andere finish krijgen. Tijdens dit proces laat ik me wel leiden door dingen die op dat moment spelen in mijn omgeving of in de maatschappij. Ik schilder vooral over zaken wat beweegt in de maatschappij, voorbeeld ontwikkelingen, technieken, mode en trends etc... 


         

Techniek:

Ik schilder voornamelijk met Acrylverf op canvasdoek. Ik vind acryl prettig werken omdat het snel droogt waar door je gemakkelijk en snel diverse lagen over elkaar kunt schilderen. In 1995 ben ik mijn studie begonnen. In een periode van 5 jaar heb ik door diverse experimenteren met diverse materialen en ondergronden en technieken een eigen stijl en techniek ontwikkeld. Na mijn studie van 5 jaar ben ik in het jaar 2000 begonnen met exposeren van mijn werk.

 
Inspiratie

Mijn omgeving en de maatschappij is mijn inspiratiebron.

Ik laat me inspireren door mijn omgeving, mens, dier, de natuur, maar vooral ook de ontwikkelingen en trends in de maatschappij. heeft mijn aandacht. Op een speelse wijze leg ik dit vast in mijn werk voornamelijk in de QR en Barcode stijlen.
De belangrijkste elementen in mijn werk zijn mijn idealen, welke ik op een humoristische doch eigen wijze neerzet. Verder laat ik me leiden door de criticus, want kritiek verwerk ik bewust en/of onbewust in mijn volgende werk. Bij de eerste paar exposities zat ik niet echt te wachten op kritiek of commentaar, maar nu is elke vorm van reactie een uitdaging en inspiratiebron geworden voor mij.  Met elk compliment laat ik me stimuleren en geniet ik van de blije gezichten van de bewonderaars bij mijn werk. 

Maar tegenwoordig is kritiek mijn voedingsbron geworden en ontvang ik bij een beurs geen kritiek dan blijft er een onvoldaan gevoel bij me achter. Kritiek doet me groeien. Een compliment geeft me kracht en kritiek beweegt me naar mijn nieuwe uitdaging.

Een heleboel zaken waarover ik schilder zijn realistisch doch geïdealiseerd en zo leg ik het ook vast, uiteraard met fictie elementen.

De kleine dingen in het dagelijkse leven, voorbeeld de natuur, dat de kale bomen na de winter vol bloesem zitten in de lente en helemaal opbloeien elke zomer om in de herfst weer al zijn blaadjes te vallen. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Als een mens wat wil zeggen komt er geluid uit de mond, of je denkt "ik wil nu een kop koffie" en je lijf staat op om koffie te zetten. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Maar realiteit is dat dit alles is behalve vanzelfsprekend. Ik probeer daarom zo intens mogelijk te leven en te genieten, door wat ik ervaar en probeer het vooral te begrijpen. Bewust van het feit dat niet alles voor eeuwig is en zeker niet vanzelfsprekend.
  

Stijl: Hedendaags Realistisch

De Barcode stijl ( ook wel streepjescode genoemd).....
Dit is mijn favoriet omdat ik er zo oneindig mee door kan gaan. Het is een reeks van verticale streepjes soms gecombineerd met cijfers die gecodeerde gegevens bevatten.
Eigenlijk is de Barcode een abstracte vertaling van realistische informatie die ik op mijn beurt in mijn werk weer vertaal naar realisme. Barcode wordt voor verschillende toepassingen gebruikt, en voor veel toepassingen is een aparte codeermethode in gebruik. Op veel plaatsen waar met een groot aantal producten of mensen wordt gewerkt, doen de reeksen streepjes, al dan niet vergezeld van cijfers, hun intrede. Bijvoorbeeld in de supermarkten, ziekenhuizen op de producten of om een slagboom te openen, bibliotheken, banken, luchthavens bij het inchecken van bagage zelfs je kant en klaar maaltijden hebben een barcode.

De QR-Code (Quick Response) heeft nu zijn intrede gedaaan .......
 
Dit is een tweedimensionale streepjescode die in 1994 door een Japanse bedrijf is ontwikkels. Oorspronkelijk was het bedoeld voor het indentificeren van autoonderdelen, maar het wordt in steeds meer werelddelen en branches gebruikt momenteee.
Ook in Nederland heeft het zijn intrede gemaakt. Het wordt gebruikt in tijdschriften, kranten, op folders in bushaltes en op visiteaartjes, beurzen, theater en nof vele andere producten en diensten.

Mijn nieuwste uitdaging is dan ook de Q-Code te combineren met de Barcode waar ik weer een trend of beweging van deze tijd kan vastleggen. Momenteel zit ik in mijn QR en Barcode periode kun je wel zeggen. Het begon ergens in 2011 en het duurt tot op heden nog steeds voort.